Ribs og solbærsaft

Duften af min barndoms sommer breder sig i køkkenet, mens dampen fra vandet lige så stille sørger for, at saften fra bærerne bliver til den lækreste saft. Hvor har jeg stået i min mors køkken mange somre, og indsnuset den vidunderlige duft af bær, som bare strømmede ud i huset. Min mor og farmor brugte en stor del af sommeren på at plukke de bær, som hørte til gården. De havde et fantastisk samarbejde, og hjalp altid hinanden med at få “høsten” ind. Så mens min far var i marken, og min farfar kørte halm på halmloftet, så var min mor og farmor i haven for at høste bær, og der var mange. Vi børn hjalp også til, i det omfang vi nu kunne. Men det blev nu mest til at spise direkte fra buskene. Der kom nok mere i munden end i spanden 😉

Ribs og solbærsaft1

Vi drikker normalt ikke saftevand hjemme i vores familie, men når bærerne er der, så skal der bare laves saft. Der er bare ikke noget der læsker ganen mere, end et godt glas saft. Og ja, der er masser af sukker i. Det er både for at søde de lidt sure bær, men også for at holdbarheden bliver forlænget. Der skal sukker til, men når det så er sagt, så kan du altid vælge at putte mindre i – smag dig frem til din favorit. Denne ribs- og solbærsaft indeholder enormt mange og vigtige vitaminer, antioxidanter og mineraler. Det er den rene vitaminbombe at give sig selv og sin familie. Så se endelig ikke sukkeret som en synder her, men tænk på alle de gode vitaminer der er i, og at der ikke er noget som helst knald i – hverken tilsætningsstoffer, farvestoffer eller alle mulige mærkelige E-numre, som man ikke kan gennemskue. Det her er de rene råvarer, direkte fra haven – og de er bare lækre.

Opskrift:

1 kg. solbær

1 kg. ribs

Ca. 1 kg sukker

1 tsk atamon

Du kan sagtens variere mængden af de forskellige bær, og tage mere af solbær, mindre af ribs osv. Det er op til dig, og hvad du lige har ved hånden. Du kan i øvrigt også bruge frosne bær, hvis du ikke har friske. De tør lige så stille op, når du putter dem i saftkogeren.

Start med at fylde den nederste del af saftkogeren med vand, og kog det op. Skru ned for blusset. Hæld alle bærerne i den øverste del af saftkogeren, og sørg endelig for at slangen på den midterste del, er forsvarligt lukket. Har du små børn, så stil den inderst på komfuret, så de ikke kommer galt af sted. Nu står saftkogeren egentlig bare og passer sig selv i ca. 3 timer. Kig til den ind imellem, og hæld jævnligt saften over i en gryde med låg. Tjek også at den nederste del ikke løber tør for vand, og at det småkoger hele tiden.

Ribs og solbærsaft

Når der ikke kan vrides mere saft af bærerne, slukker du for komfuret, og hælder resten af saften i gryden. Nu skal saften koges op. Når det koger, tilsætter du sukkeret – og det er her du må smage dig frem til hvornår du synes, at der er tilpas med sødme i. Imens kan du gøre flaskerne grundigt rene, og hælde atamon i. (For konservering, ellers holder saften ikke mange dage). Skyl flaskerne godt i atamon, og hæld det overskydende ud. Nu er det tid til at hælde saften på flasker. Brug en kaffetragt, og hæld en lille smule i til at starte med, så flaskerne ikke sprænger. Hæld derefter resten i. Sæt låget på med det samme, og tør flaskerne af med en våd klud. Sæt dem på et viskestykke og lad dem køle af ved stuetemperatur. Derefter skal de gerne opbevares lidt mørkt – gerne i et skab, eller i køleskabet, hvis du skal bruge den med det samme.

korn i hjerte

TIPS!! Hvis du vil undgå madspild, så forhør dig om dine naboer har høns – de vil elske dine indsunkne bær-rester. 😉

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s