Pesto med ramsløg

Lige nu bugner skoven af de lækreste, friske råvarer lige til at tage med ind i køkkenet, og bruge – helt gratis. Hvis vi skulle i gang med at bruge dem alle, ville vi sandelig få travlt, så det har jeg ikke tænkt mig at gøre. Jeg vil dog rigtig gerne prøve lidt forskelligt fra år til år, og hele konceptet med at bruge de råvarer som er lige uden for døren, tiltaler mig enormt meget. Jeg er vild med nordisk mad, og jeg er slet ikke færdig med at udforske alle de fantastiske råvarer vi har i norden.

Her i pinsen har vi været et smut på Bornholm. Vi elsker den ø, og der er SÅ mange lækre råvarer i naturen. Bl.a. så bugner mine forældres skov af ramsløg, og kører man gennem “Døndalen” er det meste af skråningen dækket af ramsløg. Det dufter helt fortryllende, og lige nu er de på deres højeste med deres smukke hvide blomster. Jeg kunne ikke lade være, jeg måtte op i skoven, og hente en stor håndfuld ramsløg. Nu ville jeg forsøge mig ud i at lave mit eget pesto.

pesto ramsløg.png

Jeg fandt en opskrift fra Claus Meyers bog: “Almanak” (som alle burde have stående på hylden – den er fantastisk god), og har lavet en lille smule om på den, så den er ikke 100 % nordisk. Den er super nem, og når du først har fundet ingredienserne skal de bare skylles og blendes – det er da enkelt. Gør det evt. til en familietur, at komme ud i skoven og samle ind til både pesto og forskellige salater. Det er bare SÅ hyggeligt! Lige som børnene elsker at komme i skoven om efteråret og samle kastanjer, nødder, kogler og blade, synes de også det er super sjovt at samle ramsløg, granskud og andet om foråret. Jeg synes at det er godt at lære børnene om naturens forrådskammer, og det er bare ren leg og hygge for dem, når vi tager af sted som familie.

sommerhus.png

Opskrift:

30 blade ramsløg

1 stor håndfuld persille

30 g. brød uden skorpe (fx et daggammelt franskbrød, gerne med kerner)

50 g. hasselnødder

2 dl. olivenolie (eller som Claus Meyer: koldpresset rapsolie)

1 tsk. salt

ca. 4 vrid med peberkværnen

Saften fra ½ citron

Skyl krydderurterne grundigt, og hak dem groft. Tag gerne stilkene med. Kom ramsløg, persille, brød, hasselnødder og olie i en blender og blend det rigtig godt til du har en grov dip. Smag derefter til med salt, peber og citron.

TIP! Hvis du ønsker din pesto helt nordisk, skal du (lige som Claus Meyer) skifte olivenolien ud med koldpresset rapsolie, og citronen ud med enten hvidløg, eller den lidt sødere variant: Honningen.

Denne pesto smager virkelig skønt. Min dejlige svigerinde, Elisabeth, havde brugt pesto ovenpå kyllingebryst, sammen med soltørrede tomater, og så fik de en tur i ovnen i ½ times tid – mums, siger jeg bare. Den kan i det hele taget bruges til en masse forskellige kødretter, som dip til grøntsager, som dressing til sandwichen osv. Der er uendelig mange muligheder. Så bare prøv dig frem – men jeg må advare: Man kan godt blive en anelse afhængig af den. Brug den evt. som her, som værtinde gave. Filippa fik lov til at pynte silofan posen til Tante og Morbror. 🙂

pesto

VIGTIGT!! Når du samler ramsløg, så duft dig frem. Hvis den ikke dufter af hvidløg, er det  IKKE ramsløg, men dens onde tvilling: Liljekonvallen. Den er meget, meget giftig. Du kan dog nemt kende forskel på dem, ved at dufte dig frem. Så brug næsen, og tag kun dem der dufter af hvidløg.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s