Brændenældeboller

Det er lige nu højsæson for brændenælder, skvalderkål, mælkebøtter og andet irriterende ukrudt, der breder sig før man får set sig om. Jeg har før lavet boller med skvalderkål, og fik nu lyst til at prøve mig ud i, at bruge brændenælder som “krydderi” i bollerne. Det blev faktisk rigtig godt – og det er absolut ikke sidste gang jeg bager dem.

brændenældeboller.png

Opskrift:

25 g. gær

2½ dl. vand

1 æg

2 spsk. olivenolie

1 tsk. groft salt

Ca. 2 spsk. frisk og finthakket brændenælde (svarer til en stor håndfuld)

100 g. havregryn

200 g. grahamsmel

150 g. hvedemel

Start med at tage gummihandsker på (evt. éngangshandsker), og gå ud i haven og find nogle små, nye brændenælde skud. Pluk en stor håndfuld og tag dem med ind. Skyl dem godt, hak de grove stilke af, og smid dem væk. Hak bladene helt fint med en kniv, eller smid hele balladen i en minihakker, eller en blender. Behold gummihandskerne på under hele håndteringen af brændenælderne.

brændenælder.png

Opløs gæren i vandet, og tilsæt æg, olivenolie, salt og den finthakkede brændenælde. Vej melet og havregrynene af, og kom det ned i dej skålen. Ælt dejen godt – gerne i 10 min, så den bliver glat og smidig. Lad dejen hæve i ca. 2 timer.

Hæld dejen ud på et meldrysset bord, og form ca. 15 boller, alt efter hvilken størrelse du ønsker. Du kan også vælge, at lave en lang “pølse” af dejen, og blot skære dem ud (som små flutes) og lægge dem direkte på pladen med bagepapir. Lad bollerne efterhæve i ½ time. Bages på 225 grader i ca. 10-15 min. alt efter bollernes størrelse.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s