Hjemmelavet, kærnet smør

økodag.png

I dag har vi, som så mange andre rundt om i landet, været til øko-dag, og set køerne danse. Det er en rigtig god tradition vi har i familien, og vi nyder at hoppe i røjserne, og drøne ud på gården, for at se til køerne. Det gør det absolut ikke mindre interessant, at Arla stiller op, og uddeler smagsprøver af både yoghurt, mælk, og ostehaps. I år kunne man for første gang, prøve at kærne sit eget smør. Det var en ret sjov oplevelse, og resultatet blev rigtig godt. Det er ikke sidste gang vi prøver det herhjemme.

kærnet smør.png

Som I kan se, får smørret en anden konsistens, end den vi er vant til fra supermarkederne. Den bliver mere klumpet, men smagen er meget renere, og mere ægte, synes jeg. Det er ret nemt at lave, og kunne sagtens gå som en aktivitet til en børnefødselsdag, eller som hygge i weekenden. Børnene kan være med hele vejen. De skal nok have lidt hjælp med at ryste, da det tager lidt tid.

Opskrift

½ dl. Fløde

1 knivspids groft salt

Fløden og saltet hældes i en beholder med låg, fx en meljævner, hvis du har en sådan, ellers brug en almindelig bøtte, hvor låget slutter godt til. Nu skal der rystes med beholderen. Ryst den i godt 10 min. Efter kort tid, bliver det til flødeskum, og derefter til smør. Så tålmodighed er et godt værktøj at have med sig J

Når smørret er færdigt, skal vallen hældes fra (den flydende væske), og smørret er nu klar til brug. Som I kan se på billedet, fik jeg ikke hældt det hele af. Så jeg vil lige lade det ligge i en si og dryppe ekstra af næste gang.

Det smager altså bare godt. Måske har det også noget at gøre med, at vi selv har lavet det, for den proces er altså bare sjov. Jeg håber I får lige så meget sjov ud af det, som vi gjorde. Vi skal i hvert fald gøre det igen.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s