Fastelavnsboller

Jeg er måske nok lidt af en nostalgisk fis, men jeg synes virkelig, at det er hyggeligt med alle de traditioner, vi har i vores land. Fasten ligger lige om hjørnet, og til den hører fastelavn, og dermed fastelavnsboller. Jeg må ærligt indrømme at fastelavnsboller er noget af det, jeg ser rigtig meget frem til. Jeg synes de smager så pragtfuldt, og jeg bliver helt glad i låget, af at spise dem. Derfor er jeg allerede gået i gang nu – der skal jo være plads til lidt lækkert i weekenden. Og hvad er egentlig mere oplagt, end at bage fastelavnsboller med børnene her i weekenden. Bag en ordentlig portion, og frys dem ned, så I kan tage dem op efterhånden som I får lyst, eller hvis gæsterne skulle indfinde sig, på et uventet tidspunkt.

fastelavn1    Til fastelavn i kirken

Der er jo utallige måder at lave fastelavnsboller på. Disse her er mine yndlings, og dem jeg bager hvert år. Jeg har valgt at putte creme i, men syltetøj er også godt. Gør som du/I bedst kan lide, eller lav begge dele. Vaniljecremen er hjemmelavet, for første gang, i år. Den er så super enkel, og slår ikke fejl, så nu er det for vores vedkommende: Goodbye Oetker. Jeg har ellers ikke haft mod til at kaste mig ud i cremernes verden, men den er slet ikke så farlig som jeg troede. Prøv den af, og fortæl mig endelig hvad du synes.

fastelavn2.png

Jeg har valgt at tilføje hvid hvede til dejen, for at få det gode fuldkorn med, og det bliver den absolut ikke ringere af – tværtimod synes jeg.

Opskrift til 20 stk.

Dejen:

2 dl. Mælk

25 g. gær

1 æg

2 spsk. Rapsolie

50 g. sukker

1 tsk. Groft salt

1 tsk. Kardemomme

200 g. hvid hvede

300 g. hvedemel

Vaniljecreme

100 g. sukker

4 æg

7 tsk. Maizena mel

½ l. mælk

2 tsk. Vaniljesukker

Lun mælken så den bliver håndvarm, ikke mere. Smuldr gæren deri, og tilsæt æg, olie, sukker, salt, kardemomme, og til sidst melet. Æltes i 10 min. på røremaskinen. Lad dejen hæve i 1½ time. Del dejen i to kugler, og rul dem hver især til et rektangel. Skær dejen lige over i midten på den lange ende, og skær derefter ti firkanter. Læg en stor teskefuld creme i midten af firkanten og luk så enderne sammen omkring den. Tag øverste højre hjørne, og luk sammen med venstre nederste hjørne. Det samme gøres i modsatte hjørne. Saml alle ender ét sted og lav en sæk. Vend lukningen nedad på bagepapiret, og tjek en ekstra gang, at der ikke er huller ind i bollen, for så render cremen ud.

Efterhæves i ½ time, og bages ved 225 grader i ca. 10-12 min.

fastelavn3

Cremen:

Pisk sukker og æg kraftigt indtil den bliver tyk, det tager ca. 5 min på højeste blus. Si maizenaen og vaniljesukkeret i blandingen, og giv den en kort tur med piskeren. Kog mælken i en større gryde. Når den koger, hældes den over i æg og sukker blandingen, hvor du rører rundt, til det hele er fordelt. Hæld den derefter tilbage i gryden og lad det koge op. Når det koger, så sluk for komfuret, lad den slå 5-6 bobler, og tag den derefter af blusset. Husk at røre godt undervejs, da mælk hurtigt brænder på. Hæld det op i en skål, og dæk den til med film. Lad filmen ligge helt nede på cremen, så den ikke danner kondens, men lukker helt til. Lad den køle helt af i køleskabet inden du bruger den.

TIP! Det er en god idé at lave cremen, mens dejen alligevel drøner lystigt rundt i røremaskinen og bliver æltet godt sammen. Så kan cremen nå at sætte sig og bliver rigtig tyk, og lækker

TIP! Dekorér dem med brun eller hvid glasur inden servering. De smager bare bedst når de er lune, så giv dem lige nogle sekunder i microen, hvis de er kolde fra frost.

fastelavn4.png

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s