Frikadeller er en ultimativ børne-klassiker. Det er en meget værdsat menu til aftensmaden herhjemme, og de er perfekte til madpakken dagen efter. Det kan både være som supplement til rugbrødsmadderne, eller til pastasalaten – en gnave frikadelle er bare altid god.

Jeg synes at frikadeller er intet mindre end en ren genistreg, når det kommer til børns sundhed. Man kan skjule oceaner af grøntsager, uden de har den mindste anelse om det. Det er også en god måde at komme de lidt slatne grøntsager i køleskabet til livs. Find mini hakkeren frem, og smid alle grønsagerne deri. Kunsten er blot at finde grøntsager som er usynlige i farverne. Derfor virker blomkål, spidskål, selleri, persillerod, pastinak og jordskok rigtig godt. De giver også lidt krydderi til farsen, uden at give en underlig smag. Samtidig er det grøntsager, som børn ikke har for vane at spise ellers.

Her er vores favorit opskrift på frikadeller:

Grundfars

500 g. oksefars

500 g. svinefars

2 æg

1 løg (evt.porrer hvis du ikke har løg)

100 g. finvalset havregryn

4 dl. Minimælk

3-4 tsk. Salt

Peber efter smag

Rapsolie til stegning

Tilsæt evt. følgende grøntsager:

2 persillerødder

½ spidskål

½ blomkål

frikadeller

Her kan røremaskinen også være rigtig nyttig. Det er en større portion fars, og det kan være godt at have en ”hjælper” til lige at klare det hårdeste i starten. Sørg for at få det rørt godt sammen, så det er en ens masse. Lad dejen hvile ½ times tid i køleskabet. Tag farsen ud, og form frikadellerne med en ske. Steg dem ved middelvarme i 4-5 min på hver side. Husk at tjekke om de er gennemstegte, dvs. at der ikke kommer rød saft ud. Der bliver ca. 30 stk., alt efter hvor store/små du laver dem.

Servér dem med kartofler, og blomkål/råkost til.

TIP!! Du kan også lave den sidste del af frikadelle farsen til mini frikadeller – de er super hyggelige at have med på spyd med sherry tomater, og små stykker agurker.

TIP!! Hvis du gerne vil slippe for stegeosen, og slippe lidt nemmere (og sundere) af sted med det, så smid dem i ovnen i stedet for på panden. Så skal de have ca. 10-15 min. på 175 grader.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s