Forvandlingsdej

Jeg er en stor tilhænger af konceptet “forvandlingsdej” Det går i al sin enkelthed ud på at lave én slags dej, og få flere forskellige slags bagværk ud af det. Det skal ikke være nogen hemmelighed, at jeg bliver meget inspireret af Sif Orellana, som har lavet de mest fantastiske koge-og inspirations bøger til familier. Hun har introduceret konceptet i bl.a. “Kram i madkassen,” som i øvrigt burde være et must i ethvert hjem med skolebørn.
I dag lavede jeg denne forvandlingsdej, som blev til 4 forskellige madpakke ting.

forvandlingsdej

300 g. hvedemel
100 g. grahamsmel
150 g. smør
15 g. gær
2½ dl. mælk
1 drys sukker
1 tsk. salt.
1 æg
Lun mælken og opløs gæren heri. Tilsæt resten af ingredienserne, men vent med melet til sidst. Lad lidt af melet blive tilbage, og se om der er brug for det hele. Dejen må gerne være fugtig, men ikke så klistret at den hænger fast i bordet. Lad dejen køre på medium hastighed på røremaskinen i ca. 15 min. til dejen slipper siderne. Tilsæt evt. lidt mere mel efterhånden.
Lad dejen hæve i ca. 4 timer.
Del derefter dejen i 3 lige store dele

Pølsehorn:
Rul den ene klump dej ud til en stor cirkel, og del den i 8 “lagkage stykker” Her anbringer du ½ pølse på hver og triller fra den brede ende til spidsen, så den får form som et horn.

Pirogger
Rul den anden klump dej ud til en stor cirkel. Tag en lille yoghurt skål el. lign, læg den på hovedet nedad mod dejen, og skær rundt om den så du har en lille cirkel. Inde i cirklen kan du komme fyldet i, fx skinke og ost, kylling, en rest kødsovs, eller hvilke rester I har fra aftensmaden. Fold nu halvdelen af dejen henover fyldet, så kanterne af cirklen rører hinanden, og fyldet skjules. Tryk kanterne sammen med en gaffel.

Pizza
Den sidste klump dej trilles til en pølse. Skær de antal boller du ønsker, og tril dem. Sæt dem på en bageplade med bagepapir, og tryk dem godt flade. Put så det fyld på du ønsker. Tøm køleskabet for rester, så slipper du for madspild 😉

Muffinsboller
Det dej der er tilovers fra piroggerne, kan du forme til små brød og putte dem i en lille muffin form. De er gode at have med til formiddagsmadpakken, sammen med lidt forskelligt frugt og grønt.
De bages 10-15 min. på 225 g. forvarmet ovn. Køles af på en rist.

Alt kan fryses, hvilket jeg synes er fantastisk. På den måde er derfor mere at vælge imellem til madpakkerne. Suppleret med masser af grønt, og frugt, så kører det 🙂

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s